Puheenjohtajan tervehdys

25.3.2018

Kuopion Danit ry on kuopiolainen kamppailulajit yhteen kokoava foorumi.
Danit perustettiin virallisesti vuonna 1994 eri lajien mustien vöiden yhteisten saunailtojen järjestämiseksi. Taustalla perustajajäsenet näkivät, kaukaa viisaasti,  yhteistyön merkityksen tärkeyden silloin ja tulevaisuudessa.

Danit toimi alunperin pelkästään Suurmäentien väestönsuojan sisällä olleiden seurojen piirissä. Aikojen muuttuessa ja seurojen määrän kasvaessa osa seuroista muutti tai jo perustettiin Suurmäentien salin ulkopuolelle. Tässä vaiheessa Suurmäentien salin siivouksesta vastaaminen ei ollut enää mielekästä järjestää Danien kautta, vaan se ulkoistettiin perustetun Kuopion Kamppailutilat ry vastuulle.

Danit on edelleen perustajien jalanjäljillä, saunailloista ei ole luovuttu. Toimintaan kuuluvat myös kevät- ja syysleirit. Danien pikkujoulut ovat jo useana vuonna koonneet eri lajien kamppailijat juhlimaan keskenään. Useimpiin tapahtumiin voi osallistua, vaikkei mustaa vyötä olisikaan.

Yleisölle näkyvin Danien tapahtuma on FYM tapahtuma syksyisin Kuopio hallissa. Tänä vuonna jo kahdeksannen kerran järjestettävä liikunnan suurtapahtuma kokoaa taas kaikkien eri urheilulajien seurat kokoon. Tapahtumassa käy tuhansia kuopiolaisia tutustumassa ja testaamassa eri lajeja. FYM on iso talkootyön ponnistus. Liian iso yhdelle seuralle, mutta sopiva Daneihin kuuluville seuroille.

FYM tapahtuman järjestämisestä olemme vuosien saatossa keränneet hiukan rahaa ja sitä tullaan suuntaamaan niin Danien henkilöjäseniä hyödyntävään toimintaan, kuin harrastajien tukemiseen taloudellisesti. Miten tämä toteutetaan? Tämä suunnitellaan Danien hallituksessa ja tiedotetaan, kun saamme esityksen asiasta tehtyä. Jos sinulla on asiasta hyvä idea, niin kerro se meille, elä pidä kynttilää vakan alla.

Kamppailulajien tulevaisuus Kuopiossa näyttää vahvalta. Uusia seuroja on Kuopioon tullut ja osa seuroista jo harjoittelee nykyaikaisissa tiloissa. Tämä kehitys tulee näkemykseni mukaan jatkumaan. Suurmäentien väestönsuojalla treenaaville seuroille tämä aiheuttaa paineita muutokseen. Salin tulevan remontin aikataulusta ei ole varmuutta. Varmaa on se, ettei remontin jälkeen salilla enää harjoitella nykyiseen tapaan. Seurojen pitää uskaltaa tehdä isoja, kauas kantoisia oikeita päätöksiä. Uskon, että nykyaikaiset urheiluun tarkoitetut tilat ovat välttämättömät kaikille lajeille, jotka aikovat jatkossakin pärjätä kilpailussa uusien harrastajien saamisessa.

Kaiken muutoksen ja seurojen määrän kasvaessa Kuopiossa näen Danien toiminnan yhdistävänä toimijana edelleen tärkeänä. Suomessa ainutlaatuinen tapa toimia, kamppailulajiseurat yhdessä, on hyvä osoitus savolaisten lupsakasta yhteiselosta. Tätä kannattaa edelleen vaalia ja kasvattaa. Toivotankin ne seurat, jotka eivät vielä Danien toiminnassa ole mukana, tervetulleeksi seurajäseniksi mukaan.

Kuopion Danit ry puheenjohtaja
Teemu Rissanen